Er din bil vinterklar?

bilforsikring-vinterEr din bil vinterklar? Aros Forsikring giver her nogle gode råd om at gøre bilen klar til vinteren.

Vinteren og de glatte veje kommer ofte bag på de fleste billister. Hvornår skal man skifte til vinterdæk? Selvom frosten ikke er over os endnu, er det en god idé at overveje at skifte til vinterdæk allerede nu. På den måde er du forberedt, hvis vintervejret og frosten pludselig sætter ind.

Selvom det ikke er lovligpligtigt at skifte til vinterdæk, bliver det kraftigt anbefalet af både FDM og Forbrugerrådet Tænk. Vinterdæk bremser bedre på sne- og isglatte veje og kan dermed være med til at forhindre ulykker i de kolde tider på året. Tommelfingerreglen er, at man bør køre med vinterdæk fra efterårsferien og frem til påskeferien.

Vinterdæk bremser bedre

Grunden til at vinterdæk bremser bedre på sne- og isglatte veje er, at dækkene er fremstillet af blødere gummi end almindelige dæk, og samtidig er mønstret i dækket lavet på en måde, så det bedre fortrænger vand og sne. Ifølge FDM’s undersøgelse vil almindelige dæk bruge en til to gange så lang en bremselængde som vinterdæk. Du skal dog være opmærksom på bremselængden, hvis du kører med vinterdæk på tør eller våd vej:

Bremselængde

”På sne og is har vinterdæk i gennemsnit 40-45 % kortere bremselængde end almindelige dæk, men på tør eller våd vej har vinterdæk i gennemsnit 10-15 % længere bremselængde end almindelige dæk”, skriver Forbrugerrådet Tænk.

Pas på med farten

Samtidig er det også vigtigt at pointere, at farten har en afgørende betydning for din sikkerhed på de vinterbeklædte veje. Det er vigtigt, at du tilpasser farten og afstanden i forhold til kørselsforholdene.

Færdselsstyrelsen giver følgende eksempel:

”Tag for eksempel en vejstrækning, hvor man kører 80 km/t om sommeren. For at have samme standselængde på sne skal man nu nedsætte hastigheden til 45 km/t med alm. dæk og til 55 km/t med vinterdæk”, skriver Færdselsstyrelsen.

Tjek om dine dæk er lovlige

Mønstret på dine bildæk er meget afgørende for trafiksikkerheden, da det er den eneste kontakt bilen har med vejen. Selvom dine bremser virker optimalt, hjælper det ikke noget, hvis mønstret på dækkene er nedslidt. Ifølge loven skal dækkene på din bil have en mønsterdybde på minimum 1,6 millimeter. Trafikstyrelsen anbefaler dog, at de har en dybde på mindst 3 millimeter.

Du skal være opmærksom på at dækkene også kan være ulovlige, hvis de for eksempel er opbevaret forkert, eller hvis de er for gamle uden at være slidt ned – da gummiet kan være blevet defekt.

I udlandet er der andre, ofte skrappere regler om dækmønster så skal du på bilferie i udlandet, skal du huske at tjekke de udenlandske regler. Skal du på bilferie, så er det ogå en god idé at kontrollere om din bilforsikring dækker.

Dækker forsikringen

Det kan få kedelige konsekvenser, hvis dine dæk er nedslidte og ulovlige. Hvis du f.eks. kommer ud for et solouheld, hvor bilen ender i grøften pga. våde og glatte veje, kan du risikere, at skaderne ikke kan blive dækket af din forsikring.

Besøg Aros Forsikrings hjemmeside, hvis du vil høre mere om deres forsikringer.

« »