Tyven snupper dine smykker juleaften

En forsikring kan dække tab ved indbrud

En forsikring kan dække tab ved indbrud

Når du er hos familie og venner juleaften, rykker tyveknægten måske ind i dit hjem. Den 24. december er fortsat tyvenes mest travle dag. Helt i top på ønskelisten står smykker efterfulgt af blandt andet computere, iPads og TV.

Julen er ikke kun hjerternes fest. Tyvene fester også med. Det ses tydeligt på antallet af indbrud, som stiger markant i juledagene sammenlignet med de øvrige dage resten af året.

”Juledagene er det rene slaraffenland for tyvene. Især juleaften, hvor rigtigt mange er ude af huset. Den dag blev der i 2012 anmeldt over dobbelt så mange indbrud sammenlignet med de øvrige dage i december,” siger skadechef i Topdanmark Susanne Møllegaard.

Den 25., 26. og 31. december er også populære dage for tyvene. Der ligger antallet af indbrud også højere end gennemsnittet på de øvrige dage i december.

Dine smykker er tyvens favorit
Guld og sølv i form af smykker og ure er det helt store hit blandt tyvene. Men også computere, tablets, hi-fi og fladskærme er en del af tyvekosterne.

”Det er især de ting, der er lette for tyvene at sælge videre, de går efter. Det er desværre ofte også de ting, der gør ondt at miste. Arvestykkerne og computeren, hvor alle feriebillederne ligger,” siger Susanne Møllegaard og fortsætter:

”Derfor skal man selvfølgelig sørge for at gemme værdierne godt væk. Det bedste er, hvis man har en fastboltet boks til værdierne. Ellers er et godt råd at tage tyvens briller på og gå en tur i hjemmet og så gem de ting væk, som ville kunne friste en ubuden gæst, inden du tager på julebesøg. Og så er det en god idé at tage en back up af billederne, så de altid ligger mere end ét sted.”

Luk og lås før du går
Vigtigst af alt er at huske at lukke og låse døre og vinduer. Og så er det en god idé at lade rodet blive liggende, bruge et tænd-og-sluk-ur til lyset og sørge for at postkassen bliver tømt, hvis du skal være væk i længere tid.

”Tyven kommer oftest ind ad vinduer og døre. Sørg derfor for at sikre huset med ordentlige låse og sikringsbeslag til vinduerne. Og så tjek hellere en ekstra gang, om de nu også er lukkede og låste, inden du tager afsted,” siger Susanne Møllegaard.

”Generelt skal man tænke på, at alt hvad der kan forsinke eller stresse en tyv, mindsker mængden af ting, han kan nå at få med sig. Skal du være væk i flere dage, er det bedste råd at lave en aftale med naboer eller venner om at holde øje med huset, tømme postkassen, skovle sne, fylde skraldespanden og evt. parkere deres bil i din indkørsel,” siger Susanne Møllegaard.

Hav styr på dine værdier
Alverdens forholdsregler er dog ingen garanti mod indbrudstyvene.

”Vi oplever, at mange ikke kan beskrive de ting, der er blevet stjålet eller kender værdien af deres ting. Derfor er det en rigtig god idé at tage billeder af sit indbo og især af værdier som smykker og ure. Der ud over kan det være en god idé at få fx unika smykker vurderet og måske få et overblik over, hvad ens garderobe indeholder. Der er mere, end man skulle tro,” siger Susanne Møllegaard.
Det gik tyven efter i julen 2012

 • Guld og sølv – herunder blandt andet smykker og ure
 • Computere, iPads
 • TV og hi-fi

Gode råd til hvordan du undgår indbrud

 • Lås og luk døre og vinduer
 • Sørg for, at dit hjem er lyst op, som om du selv var hjemme
 • Er du væk i over længere tid, så sæt timer på en række af dine lamper, så dit hjem stadig opfører sig, som om du var hjemme
 • Kan tyven kigge ind i dit hjem, så lad det se beboet ud. Mange mennesker rydder fx pænt op, inden de tager hjemmefra – og det kan tyven se
 • Lad fx radioen være tændt. Det kan skræmme tyven væk
 • Fortæl dine naboer, hvornår I er hjemme og ude, og sørg for, at andre tømmer din postkasse og rydder dit fortov, hvis du er væk i længere tid
 • Fortæl ikke på de sociale medier, hvornår du er væk hjemmefra

Gode råd til at passe på gaver og værdier

 • Gem dine værdigenstande i en fastskruet værdiboks.
 • Overvej om noget af dit guld og sølv ligger bedre i en boks i banken, hvis du har meget af det
 • Pas på julegaverne – både før og efter, der er danset om træet. Undgå at lægge dem samlet fx i en sæk, lige til at tage på nakken
 • Undgå at opbevare kvitteringerne sammen med gaverne
 • Undgå at lægge gaverne synligt hjemme eller i bilen. Gem dem væk i skabe og skuffer

Kilde: www.topdanmark.dk

« »